macinici cu miere

Pe 9 martie, conform calendarului popular, se sarbatoresc Macinicii sau Mucenicii, numiti si Sfintisori sau Mosii de Martisor. In unele regiuni sarbatoarea poarta denumirea de Sambra plugului sau inceputul anului nou agricol, cand se scoate plugul in fata casei ca simbol al deschiderii ciclului de sarbatori de primavara, dar si a muncilor campului specific primaverii.

In unele zone din tara se spune ca Babele, batranele zile de inceput de martie, capricioase si imprevizible, mai stau timp pe trei zile, dar in cele mai multe zone ale tarii, de azi pana pe 18 martie se instaleaza Mosi. Conform unei superstitii stravechi, Zilele Mosilor sunt mai bune, mai senine si mai calduroase la fel ca sufletul Mosilor mitici. Se spune ca spiritele Mosilor stravechi sunt chiar mucenicii.

poza 3

Exista numeroase denumiri (macinici sau mucenici, , brandusi sau brandusei, bradosi, sfinti sau sfintisori) dar se fac in toate regiunile din tara, fie fierti, fie copti. Se fac in diferite forme, de la regiune la regiune. Cel mai des sunt in forma de 8, dar pot fi si in forma de porumbel, om sau chiar albina.

Tot astazi, se aprinde Focul Sfintilor, simbol al Soarelui, care mistuie anotimpul vechi, inghetat si face loc renasterii anotimpul nou, aducator de viata. Pentru a fi feriti de boli, copii sar pentru foc, iar femeile imprastie cenusa prin gospodarie in forma de cerc pentru a feri locul de serpi.

Focul se face din gunoaiele din prejurul gospodariei, dar numai cu foc adus din casa, pentru a scoate caldura din casa afara. In unele zone, cum ar fi Bucovina se spun descantece, sa intre gerul si sa iasa caldura.

Intră frig şi ieşi căldură, Să ne fie vreme bună / Pentru plug şi arătură.

Cel mai important pentru noi insa, este retezatul stupilor. Conform obiceiului stupii sunt scosi afara, se curata fagurii si se recolteaza mierea care este folosita la pregatirea mucenicilor. Mierea este folosita de asemenea pentru leacuri si se indulceste tuica. Stupii sunt apoi stropiti cu tuica pentru ca roiurile sa se inmulteasa.

Si sa nu uitam, daca tot vorbim de “licoarea magica” ca 9 martie este ziua celor 40 de pahare (de tuica sau vin) aducatoare de vigoare si sanatate.

Retete de macinici (Moldova si Muntenia)

Dintre toate practicile stravechi, obicieiul pregatirii mucenilor in casa este cel mai bine conservat.

poza 5

În Dobrogea şi în Muntenia macinii se fac in forma de 8, dar sunt mai mici şi se fierb în apă, ca simbol al lacului în care au fost aruncaţi mucenicii.

Se amesteca ingredientele in seara zilei de 8 martie, se modeleaza snururi lungi si subtiri din care se cercuri sau opturi. Apoi macinicii, presarati cu faina,sunt lasati la uscat pentru noapte.

Dimineata, pe 9 martie, macinii se trec prin sita ca sa se desprinda faina de pe ei, se pun la fiert cu o lingurita de sare, coaja rasa de la o lamaie si miere dupa gust. Cand apa clocoteste, se adauga macinii care se fierb pana cand se ridica la suprafata. Se servesc cu scortisoara si miez de nuca pisat.

În Moldova, macinicii au forma cifrei 8, simbol al numarului de zile in care au pătimit mucenicii, şi sunt copţi din aluat de cozonac.

In Moldova, pentru mucenici se foloseste 1 kg făină, 25 g drojdie, 2 ouă, (daca nu se tine post),2 linguri zahar (sau miere), 2 plicuri de zahăr vanilat, 2 linguri de ulei, sare, iar pentru ornare miere si nuca.

Toate ingredientele se amesteca si se framanata, adaugand din cand in cand cate putina apa. Se lasa la crescut intr-un loc calduros cam o ora si jumatata pana cand aluatul devine pufos.

Mucenicii se formeaza din cate o bucatica de aluat care se unge cu miere si nuca si se baga la cuptor pana cand se rumenesc.

poza 2

Lasa un comentariu